افراد نابالغ و جوانان

This page was last updated on: 2024-03-01

حداقل سن در استخدام

طبق قانون کار افغانستان، حداقل سن برای استخدام ۱۸ سال تمام است. حداقل سن برای کارکنان صنایع سبک ۱۵ سال و برای کارآموزان ۱۴ سال است.

در زمان اشتغال به کار، سن کارمند باید با توجه به سال تولد مندرج در کارت شهروندی تعیین و محاسبه شود و در پرونده استخدامی کارمند درج شود. تغییر سن ثبت شده در پرونده استخدامی پس از اشتغال به کار تخلف است. این قانون اشتغال جوانان زیر ۱۸ سال را در شرایط کاری که برای سلامتی زیان‌آور است ممنوع می‌کند.

قانون حمایت از حقوق کودکان بیان می‌کند که دخترها و پسران از حقوق مساوی برای تغذیه، آموزش و یادگیری برخوردارند. همچنین طبق این قانون تحصیلات ابتدایی و متوسطه در افغانستان اجباری است. در قانون آموزش و پرورش تصریح شده است که از پایه اول تا پایان پایه نهم تحصیل رایگان و اجباری است. با توجه به اینکه سن شروع مدرسه شش سالگی است، آموزش تا سن ۱۵ سالگی اجباری است.

منبع: §۱۳ قانون کار افغانستان، ۲۰۰۷؛ ; §۴۸ و ۴۹ قانون حمایت از حقوق کودکان؛ §۵ و ۱۷ قانون آموزش و پرورش

حداقل سن برای کارهای خطرناک

طبق قانون کار افغانستان، به کارگیری جوانان زیر ۱۸ سال در کارهایی که ممکن است موجب عدم رشد جسمی یا ناتوانی آنها شود، ممنوع است.

قانون کار، کارمند جوان را فردی توصیف می‌کند که سن ۱۴ سالگی را تمام کرده اما کمتر از ۱۸ سال سن دارد. قانون کار استخدام زنان و جوانان را در کارهایی که از نظر جسمی دشوار یا زیان آور است یا در مکان‌های زیرزمینی انجام می‌شوند، ممنوع کرده است. فهرست این کارها توسط وزارتخانه‌های بهداشت عمومی و وزارت کار و امور اجتماعی و مدیریت مربوطه تهیه و تأیید می‌شود. با این حال فهرست مشاغل ممنوعه برای کودکان کار یافت نشد. همچنین طبق قانون، اضافه کاری و کار شبانه برای جوانان ممنوع است.

قانون حمایت از حقوق کودکان، کودک را فردی تعریف می‌کند که ۱۸سالش تمام نشده باشد. این قانون استخدام نوجوانان در کارهای زیرزمینی و کارهای فیزیکی و سنگین که برای سلامتی خطرناک هستند را ممنوع کرده است. همچنین اضافه کاری یا مسافرت برای انجام وظایف رسمی برای کارگران جوان ممنوع است. متخلف طبق قانون مستوجب مجازات است. نوجوانانی که ۱۵سالشان تمام شده باشد می‌توانند به عنوان کارآموز/شاگرد استخدام شوند.

منبع: §۱۳، ۱۲۰-۱۲۲ و ۱۲۷ قانون کار افغانستان، ۲۰۰۷؛ §۶۳ قانون حمایت از حقوق کودکان، ۲۰۱۹

 
Loading...